• 🤎 Fri fragt fra 699 DKK 🤎 info@mrsmama.dk

Svøb

Det 4. trimester

Et svøb gengiver den trygge fornemmelsen af livmoderen. Eksperter taler tit om det 4. trimester, som er de første 3 måneder, hvor din baby stadig er i en vis form for udviklende fostertilstand. Det er den periode, hvor din baby særligt har brug for at føle trygheden fra livmoderen. Et svøb hjælper med at lette barnets overgang fra livet i livmoderen til den store verden udenfor. Specielt sensitive børn kan have stor gavn af, at blive svøbet.

At blive svøbt, kan være en stor hjælp når en nyfødt skal falde i søvn. Svøbet giver din baby følelsen af at blive holdt om og minder om den trængte plads i livmoderen. Din baby har dermed nemmere ved at falde i søvn.

Sikkert at bruge

Studier viser, at babyer, der svøbes græder mindre. Når babyer svøbes korrekt, er det sikrere for dem at sove. De vil falde i søvn på ryggen og forbliver i denne stilling. Samtidig er der mindre risiko for at de får dyne eller tæppe over hovedet.

Ofte stillede spørgsmål

Du kan svøbe din baby lige fra fødslen. Det er dog bedst at mor og barn har så meget hud til hud kontakt som overhovedet muligt. På de øvrige tidspunkter hvor din baby sover, er svøbet godt at bruge.

Nej! Et spædbarn må aldrig sove på maven.

OBS: Følg altid Sundhedstyrelsens retningslinjer når det handler om dit barns søvn.

Det kan være en fordel at amme din baby i svøb, hvis armene flagrer eller dit barn har svært ved at fokusere. Svøb barnet og så snart det sutter fint, kan du fjerne svøbet og have hud til hud kontakt.

Vælg altid den størrelse der passer til dit barn på det tidspunkt du bestiller. Hvis man bestiller et svøb der er for stor, vil de ikke virke efter hensigten.

Vi forhandler svøb fra det Hollandske mærke Meyco og de findes i størrelser 0-3 måneder og 4-6 måneder.

Når dit barn kan vende fra ryg til maven må man ikke bruge et svøb mere, da barnet skal kunne vende sig tilbage på ryggen. Dette bliver forhindret da barnet ikke kan bruge sine arme i svøbet.

Svøbet skal være stramt nok til at efterligne den trange og trygge fornemmelse fra livmoderen. Et løst svøb virker ikke, så sørg for at svøbet sidder godt til. Det skal dog ikke være så stramt at din baby ikke kan trække vejret. Det skal være muligt at lade dine fingre komme ind under den øverste del af svøbet på brystet.

Moro-refleksen er de ufrivillige bevægelser, dit barn kan lave, uden egentlig grund. Svøb forhindrer moro-reflekser og det er grunden til at dit barn sover mindre uroligt og længere.

Læs mere om Moro-reflekser.

Alle børn er forskellige og derfor har det været utroligt svært at finde årsagen til kolik. Forskellige forklaringer er mavesmerter, stress hos mor, at barnet hjerne ikke er færdigudviklet eller at det er barnets personlighed. Alle disse hypoteser er med meget stor sandsynglighed brikker i det store puslespil. Den overordnede forklaring menes i nyere tid nemlig at være det 4. trimester.

Dit barn ligger ni måneder i din mave og gennemgår en utrolig kompleksudvikling i den tid. Men babyer er egentlig ikke “fødselsklar”, når de først fødes. Spædbørn kræver yderligere 3 måneders udvikling udenfor livmoderen, før de “vågner op” og bliver aktive i forhold til omverdenen. Dette er hvad der kaldes det  4. trimester. Et trimester, som i teorien burde tilbringes i maven.

Nogle børnudviklingsekperter fastslår, at kolikbørn har store problemer med at berolige sig selv og falde til ro. De udsættes for de samme stimuli som de mere rolige babyer, men i stedet for at kunne bearbejde indtrykkene stille og roligt, reagere de kraftigt.

Kolikbørn har desperat brug for fornemmelsen af at være i livmoderen for at hjælpe dem til at tænde for den beroligende refleks, som alle babyer besidder. Det kan derfor være en hjælp at svøbe en baby med kolik.

Vigtig! tjek altid med en sundhedsperson, som f.eks. din jordemoder, om dit barns uro ikke har nogen medicinsk årsag, før du begynder at svøbe.

Mange studier har påvist, at svøb mindst risikoen ved vuggedød. Et svøb erstatter tæpper og dyner, som din baby kan komme til at hive op over hovedet på sig selv. Når din baby ligger på ryggen i et svøb, så kan han eller hun ikke ved et uheld komme om på maven.

Det er meget vigtig at du lægger din baby til at sove på ryggen, og ikke på siden eller maven. Så snart din baby kan vende sig må du ikke bruge et svøb mere.

Vi forhandler svøb fra de meget populære Hollandske mærker Meyco og Jollein. Derudover forhandler vi svøb fra ColorStories, der laver de smukkeste og blødeste svøb i bambus musselin kvalitet. Du finder dem her.

Meyco svøb

Følg altid Sundhedstyrelsens retningslinjer når det handler om dit barns søvn.